Vingårde
Casa Ravella
Casa Ravella er en gammel familievingård fra 1567, der ledes af Maria De Camps og hendes mand.
Jordbunden består af lerjord og permeabel jord over et kalkstensfundament med lavt indhold af organisk stof. Vingårdens parceller ligger 40 km fra Barcelona.
Casa Ravella er certificeret økologisk vinbrug og registreret i det catalanske råd for økologisk landbrugsproduktion (CCPAE). Ved at forbedre jordens biologiske egenskaber gennem økologisk dyrkning og afbalanceret produktion opnår vingården stor biodiversitet og frugtbarhed, hvilket giver jorden meget liv.
Druerne høstes ved det optimale modningspunkt og gennem en første drueudvælgelsesproces håndplukkes druerne og transporteres til vinkælderen i små kasser.
Druerne presses meget let så saften løber ud af druerne af sig selv.
https://casaravella.com/ producerer Cava, hvidvin, rødvin og rosévin.
- Chateauneuf du Pape, AOP Cru des Chateauneuf du Pape, 6,6 hektar
- Massif D’uchaux , AOP Côtes du Rhône Villages Communal, 5 hektar
- AOP Côtes du Rhône, 5 hektar
- Vin de France, 9 hektar.
- la Bertaude: Ler-sandstensjord der blev plantet med sorte og hvide Grenaches, Roussannes og Syrah i 1972.
- le Caladas: Der er sjældne ler-kalkstensfremspring med rullede småsten og mange kiselholdige sandsten. Her er meget gamle Grenache Noirs – nogle stammer fra 1880. Senere er der plantet Counoise, Mourvèdre, Cinsaut, Picpoul, Picardan.
- la Plantade: En meget smuk nordvestlig mark ved foden af en lille klippe. Der er plantet Grenache Noirs i 1948 og der er også gamle Counoises.
Chateau Simian
http://www.chateau-simian.fr/ ligger i vinområdet Chateauneuf du Pape. Det er gammel familiegård der siden 1981 blev overtaget af sønnen Jean-Pierre Serguier, der er uddannet på vinuniversitetet i Beaune, Bourgogne. Han giftede sig med Mireille og de fik sønnen Florian, der blev uddannet på vinuniversitet i Orange. Florian har været med i driften siden 2010.
Chateau Simian ligger i vinområdet Chateauneuf du Pape. Det er gammel familiegård der siden 1981 blev overtaget af sønnen Jean-Pierre Serguier, der er uddannet på vinuniversitetet i Beaune, Bourgogne. Han giftede sig med Mireille og de fik sønnen Florian, der blev uddannet på vinuniversitet i Orange. Florian har været med i driften siden 2010.
Massif D’uchaux parcellerne ligger ti km nord for Orange, i byen Piolenc. Parcellerne “Saint Martin de Jocundaz” og “La Louronne”, hvor vinstokkene er placeret, gav deres navne til vinene.
Deres kalkholdige sandsten er perfekt egnet til vinstokkene, som finder varme og dybe reserver der. Stedet er omgivet af skove af fyrretræer og stenege, typisk miljø for vinmarkerne i Massif d’Uchaux, og det skaber balance i et meget aktivt økosystem. Der dyrkes Grenache noir, Carignan, Mourvèdre, Syrah og Counoise til rødvinene og Grenache Gris og Viognier til hvidvinene.
AOP Côtes du Rhône parcellerne er beliggende på ler-sandstensjorden i Bertaude (Orange), beplantet i 1972 med Grenache Noir og Mourvèdre. Tre andre parceller ligger i Piolenc i den kiselholdige “Combe des Avaux” ved foden af Massif d’Uchaux: Der findes Grenache Noir, Carignan, Mourvèdre, Clairette, Grenache Blanc og Gris siden 1956 for de ældste.
Vin de France parcellerne består af ler-kalkstensjord, der omgiver Chateauet i Piolenc. Vinstokkene udvikler sig bemærkelsesværdigt godt. Druesorterne Syrah, Merlot, Caladoc, Marselan til rødvine, Rolle (Vermentino) Marsanne og Sauvignon til hvidvine, vokser der.
I 2008 startede vingården med biodynamisk dyrkning og vinificering, og vingården er DEMETER certificeret.
Vingårdens motto er: “Vi regulerer kun naturen ved at adlyde den”
Domaine Chaume Arnaud
https://www.chaume-arnaud.fr/ ligger i Vinsobres på grænsen til St. Maurice i den sydlige del af Drôme i Eygues-dalen, hvorfra man ser det altid nærværende mytiske bjerg – Mont Ventoux.
Vingården er et familiebrug fra 1987 og ledes nu entusiastisk af sønnen Thibaud sammen med forældrene.
Den lokale vind Pontias er meget vigtig for Vinsobres vinområde. Det er en kold og tør morgen vind, der begynder i Nyons 10 km væk. Om sommeren frisker den dalen op og modvirker morgendug, som ofte forårsager sygdom og om foråret beskytter den afgrøderne mod frost.
Klimaet er middelhavsklima, befordrende for dyrkning af vinstokke og oliventræer. På skråningen med ler-kalksten og stenet jord dyrkes der Grenache, Cinsault, Mourvèdre og Syrah.
Vingården har også parceller på et plateau i mere end 400 meters højde over havet og her er jorden mere leret og meget stenet. Her er altid blæsende og det giver køligere forhold, hvor der dyrkes Syrah og hvide druesorter: Roussanne, Marsanne og Viognier.
På Vingården lægges stor vægt på respekten for jorden: At bevare jordens fremtid, og at opretholde en harmonisk balance. Vingården har været Demeter certificeret siden 2009 og AB økologisk certificeret siden 2012.
Vingården begyndte at anvende principperne for biodynamisk vinbrug i 2003. Det er et vinbrug, der er baseret på naturlige rytmer, det letter plantens naturlige forsvar og regenerering af jorden og harmoniserer balancen mellem jordens og universets kosmiske kræfter.
I årenes løb er ikke kun jorden blevet mere livlig, men vinstokkene er mere energiske, og vinene har udviklet sig mod en mere harmonisk balance.
Gården producerer rødvine og hvidvine af høj kvalitet, herunder rødvin med appellationen Cru de Côtes du Rhône.
Domaine des Treilles
Domaine Des Treilles ligger uden for MontBrisson sur Lez nær Rousset Les Vignes og Valreas. Vingården har været en familiegård siden 1772 og ledes af Patrice Méry, der venligt modtager gæster i caven i ejendommens kælder. Caven er samtidig indgang til et interessant vinmuseum, der udstiller gamle arbejdsredskaber og arbejdsmetoder, og som Patrice fortæller historier om. Når man er gået igennem museet, kommen man ind i de moderne produktionslokale med bl.a. en topmoderne vinpresse.
Vingården har siden 1994 være baseret på økologisk dyrkning og er siden blevet certificeret AB. Gården er desuden omlagt til biodynamisk vinbrug og er blevet Demeter certificeret i 2020.
Vingården laver både vine med status som Côtes du Rhône Village Valreas og vine med status Côtes du Rhône Domaine des Treilles. Rødvinene er baseret på grenache og syrah og hvidvinen på viognier.
Vinene er af høj kvalitet til en meget rimelig pris. Vinene har nogle særlige karakteristiske, der gør dem interessante og adskiller sig fra andre vingårde i området.
Domaine de La Banate
Domaine de La Banate ligger godt en kilometer fa Rousset Les Vignes og har det massive bjerg La Lance som baggrundstæppe. Jean T’Klint, der er fra Belgien, driver den økologiske vingård. Han byder altid venligt velkommen og byder på et glas af gårdens rosé og rødvin.
http://www.labanate.fr/ omlagde dyrkning og produktion til økologisk vinbrug i 2011. Vingården har status som AOP Côtes du Rhône Village Rousset Les Vignes og er certificeret økologisk AB samt klasificeret Vin Naturel.
Gæringen sker naturligt på druernes egen gær.
Domaine de La Banate har parceller på sydskråningen af bjerget La Lance, der beskytter mod mistralens hårde vind. Disse parceller består af sand og ler. Højden på 340 meter over havet giver vinene et strejf af syre, der sjældent findes i den sydlige Côtes-du-Rhône, og det giver vinene en speciel balance.
Vingården dyrker Grenache og Syrah, de typiske druesorter i Côtes-du-Rhône.
Druerne håndhøstes for kun at udvælge modne og sunde druer. Klaserne afstilkes og lægges i gæringskar. Herefter foregår vinificeringen naturligt ved druernes egen gær. Der tilsættes minimum af sulfit fort at sikre en god konservering af vinen på lang sigt. Den alkoholiske gæring efterfølges af en lang lagring på ståltanke.
Domaine La Bouvaude
https://www.bouvaude.com/ ligger i landsbyen Rousset Les Vignes 450 meter over havet. Siden 1930 har vingården været ejet af Barnaud-familien. Den nuværende ejer, Alain Blachon, har omlagt produktionen til økologisk vinbrug og vingården bliver AB certificeret i 2023.
I 450 meters højde høster man lidt senere end andre vinbrug i Rhòne-dalen. Denne ekstra tid giver mulighed for optimal modning af druerne, samtidig med at de bevarer deres ønskede friskhedsniveau.
Mistral-vinden tørrer bladene på vinstokkene og giver en naturlig beskyttelse mod skadedyr i vingården.
Parcellerne består af sand og lerjord og denne blanding er med til at give finessen og elegancen i vinene.
Jordene på skråningerne er lette og ufrugtbare, og vinstokkene skal anstrenge sig for at nå de næringsstoffer, de har brug for. Denne ekstra anstrengelse for vinstokkene betyder en mindre samlet produktion, men en mere koncentreret druesaft af højere kvalitet.
Vingården har status som Côtes du Rhône Village Rousset Les Vignes. Gården leverer både hverdags- og gourmetvine af høj kvalitet.
Domaine Vallot le Coriancon
https://www.domainevallot.com/ ligger i Vinsobres og ledes energisk og entusiastisk af Anais Vallot, der er er uddannet på vinuniversitetet i Suze-La-Rousse. Anais Vallot har overtaget driften af gården fra faderen af François Vallot.
Domaine Vallot le Coriancon ligger mellem Nyons og Vaison-la-Romaine. Vinmarkerne ligger på bjergskråninger og stenede terrasser, baseret på mergel, meget blød klippe og kalksten. Skråningen orienteret øst til vest, nyder maksimalt solskin og nytte af Mistralen, der blandt andet forebygger forårsfrost.
Vingården overgik til økologisk vinbrug i 2003 og blev certificeret AB i 2012. Som led i den økologiske omlægning gik Vallot skridtet videre til biodynamisk vinbrug og blev Demeter certificeret i 2007.
Biodynamik på vingården søger at styrke planternes vitalitet og modstandskraft ved at forbedre den naturlige udveksling mellem jorden og rødderne og mellem himlen, frugten, blomsten og bladene. De biodynamiske vine er forbundet med jordgrunden og gengiver dens karakteristika.
Vingården byder på hverdags- og gourmetvine, præget af silkebløde og elegante tanniner, der garanterer fremragende lagringspotentiale. Vinenes friskhed er slående.
Vingårdens rødvine har status som Cru des Côtes des Rhône.
Domaine Faucon Doré
http://faucon.dore.free.fr/ blev etableret i 1985 af Sylvie og Jean Beaumont, der altid åbner døren for smagning.
Vingården, der ligger uden for byen Faucon, består af 22 hektar AOP Côtes du Rhône og 5 hektar Coteaux de Baronnies, IGP. Jorden er kalk, ler og småsten.
Vingårdens arbejdsmetode følger naturen for at give de bedste druer til de robuste rødvine, frugtige roséer og meget fine hvidvine
Siden 1999 har vingården arbejdet efter økologiske principper og i 2008 blev vingården certificeret biodynamisk Demeter.
Vingården anvender ikke tilsætning af gær. Vinificeringen sker naturligt med druens egen gær.
Her produceres gode hvidvine og rosevine til et bredt publikum og til en god pris. Flere af rødvinene er lavet eksperimenterende efter egne koncepter og er derfor certificeret IGP.
Domaine du Serre des Vignes
Ved foden af det mytiske bjerg La Lance, der rejser sig fra det flade land omkring Rhône-floden, ligger den hyggelige og energiske økologiske vingård https://serredesvignes.com/. Gårdens vinmarker er flankeret af smukke lavendelmarker og abrikosplantager.
De to brødre Jérôme og Vincent Roux har overtaget vingården efter deres forældre. Vingården blev certificeret økologisk i 2011 efter forudgående 3 års økologisk vinbrug.
Vingården har appellationen AOP Grignan les Adhémar.
Klimaet på vingården er påvirket af La Lance med sin 1340 m højde og begyndelsen på for-alperne. Vinstokkene på bjergskråninger ved foden af La Lance oplever kølige nætter med høje temperaturvariationer om sommeren, hvilket gør druernes skind tykkere.
Jorden udgøres af ler-kalksten og er meget stenet. Jorden er ikke desto mindre ret rig med mange fine elementer. Klippegrunden udgøres af lagdelte sten, grå eller endda blå, som bevarer fugtigheden.
Vingården dyrker druerne Syrah, Grenache Noir, Cinsault, Viognier, Grenache Blanc, Marsanne og Roussanne.
Domaine du Serre des Vignes har løftet kvaliteten markant i de sidste 10 år og udvidet sortimentet af interessante vine til en overkommelig pris.
Ampelos Cellars
Danske Peter Work er det levende bevis på, at der kan komme noget godt ud af en tragedie:
Den 11. september 2001 var han nemlig – som succesfuld erhvervsmand med bopæl i USA – på vej til møde i World Trade Center. Men det blev aflyst, så i stedet sad Work i Newark Lufthavnen, da de to fly ramte tvillingetårnene på Manhattan.
Det fik ham til at tage sit liv op til grundig revision og sammen med sin kone Rebecca realisere drømmen om at blive vinbonde på den ranch i naturskønne omgivelser, som de få år tidligere havde købt ved Santa Barbara i Californien.
Her er det siden lykkedes parret at skabe det anerkendte og succesfulde vinhus https://www.ampeloscellars.com/, der producerer deres roste vine på druerne Pinot Noir, Syrah, Grenache, Viognier og Riesling – udelukkende efter økologiske og biodynamiske principper på de omkring 33 hektar marker.
Selve navnet Ampelos er i øvrigt græsk og betyder: vin.